C/Avellaner 40
08230 MATADEPERA
Telf: 93 735 46 68
Mob: 650 39 54 49
Correu-e: delta@delta.cat

Inaguració fortificacions de la Guerra Civil de l'Ametlla de Mar

Noticia apareguda al diari de Tarragona el 7/9/2009
Veure la noticia a la seva pàgina original

L'Ametlla de Mar recupera i reobre les fortificacions de la Guerra Civil per atreure el turisme



El consorci que gestiona el Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar han invertit 180.000 euros en la rehabilitació i condicionament de les fortificacions de la Guerra Civil de la zona Port Olivet


L'exterior dels búnquers ha estat netejat i senyalitzat. El projecte també ha suposat la museïtzació dels espais interiors, amb ambientació de l'època de la Guerra Civil, amb la idea de poder organitzar visites guiades per donar a conèixer aquest patrimoni de la memòria històrica. La inauguració de la reforma d'aquest espai va tenir lloc el passat dissabte al vespre.

Les obres s'han executat en dues fases durant els últims dos anys. La primera fase va consistir, bàsicament, en la neteja de l'exterior i interior de les instal·lacions, la senyalització exterior de la futura ruta turística i el seu tancament per evitar els actes vandàlics. En la segona ha tingut lloc el projecte de museïtzació interior i la posada en marxa dels treballs necessaris per a l'organització de visites guiades pel seu interior, la instal·lació de l'enllumenat, la decoració i l'ambientació en l'època.

En total, el condicionament de les fortificacions per retre homenatge a la memòria històrica i fer d'elles un altre actiu turístic de L'Ametlla de Mar ha ascendit a 180.000 euros i han estat finançades en un 55% pel Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre i el 45% restant ha estat una aportació municipal.

La finalització de les actuacions va culminar oficialment aquest passat dissabte amb la seva inauguració institucional, amb la presència de l'alcalde, el convergent Andreu Martí; el regidor de Turisme, Antoni Montagut; el director dels serveis territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a les Terres de l'Ebre, Josep Felip Monclús; i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Dani Andreu.

Montagut ha destacat que el projecte ha permès, d'una banda, 'la recuperació d'una part de la memòria històrica, les relacions que hi van haver entre la població i els soldats que van passar per els fortificacions, aquesta relació humana que ens va deixar el conflicte'. A més, ha subratllat, també ha suposat 'la rehabilitació ens serveix per fer d'aquest espai un nou actiu turístic que s'afegeix als altres que disposa L'Ametlla, que hem de seguir treballant per oferir-lo a un públic cada vegada més nombrós que no només busca sol i platja sinó que també desitja conèixer la història del lloc quer visita'.

Per la seva part, Monclús va ressaltar que 'l'exemple d'avui a l'Ametlla de Mar i la inauguració d'aquestes fortificacions es només una pinzellada de tot el que s'ha pogut fer a traves del Pla de Dinamització Turística en tots els municipis de les Terres de l'Ebre'. 'Hem posat en valor turístics els nostres actius i hem ajudat a que més gent es pugui guanyar la vida a traves del turisme, a l'hora que pretenem que serveixi per a enfortir la identitat ebrenca i de les seves quatre comarques a través del turisme', va resumir.

L'acte ha servit també per a retre homenatge a Antònia Solé, vídua de Pere Ollé, un dels soldats republicans que durant el conflicte armat va estar destinat a les fortificacions de l'Ametlla, que pretenien defensar el territori republicà d'una possible invasió de les tropes nacionals per la mar, que mai va tenir lloc. Ollé, a través de la seva relació amb la població, es va acabar casant amb la calera Antònia Solé, que ha estat que ha cedit una part dels seus records i de la seva memòria per a la museïtzació de les fortificacions.